Forum Groups
  All forums
    Help & Feedback
      Questions
      Work in progress
      Finished Art
      Non-Max related
    Community
      Offtopic
      News
    Hardware
    Photography


Featured Threads
  inspiration alert!!!
(37 replies)
  Indespensible MaxScripts, Plugins and 3rd Party Tools
(37 replies)
  The allmighty FREE Resources Thread !
(17 replies)
  spam alert!!!
(4886 replies)
  Maxforums member photo gallery index
(114 replies)
  Maxforums Member Tutorials
(89 replies)
  three cheers to maxforums...
(240 replies)
  101 Things you didnt know in Max...
(198 replies)
  A Face tutorial from MDB101 :D
(95 replies)
  Maxforums.org Members Gallery
(516 replies)
  SON OF POST YOURSELF
(637 replies)
  Dub's Maxscript Tutorial Index
(119 replies)

Maxunderground news unavailable

 
First page  Go to the previous page   [01]  [02]  Go to the next page  Last page
 
Vray plane just won't fuck off
show user profile  herfst1
Hey, I was setting up an hdri scene and put a vray plane in it (with alpha -1.0 in vray properties to catch shadows). But it wasn't working. So I deleted it and did a test render... it was still appearing in the render.

Double checked (pressed H), definitely no vray plane in my scene.

Imported to a new scene... still there in the render (but 100% not in the scene. And, no, it's not hidden).

And the really weird thing is if I DON'T use a Vray camera it disappears.

So first question: Obviously, how do I get it to fuck off?

Second question: Once it's fucked off, how do I set it up properly so that it's invisible but only catches the shadows (note: I'm positive I've done it correctly but it's just not behaving correctly. Need to double-check).
read 601 times
3/23/2015 5:46:20 PM (last edit: 3/23/2015 5:48:57 PM)
show user profile  herfst1
Duh... just restarted max. Working again.



read 590 times
3/23/2015 5:58:39 PM (last edit: 3/23/2015 5:58:39 PM)
show user profile  FX
I can't reproduce, but your post title deserves an award :D

Only thing I can think of if is you have clipping active on the camera ? Not sure if any other camera settings would give the illusion of a plane or effect the render.



read 587 times
3/23/2015 6:02:06 PM (last edit: 3/23/2015 6:02:06 PM)
show user profile  Nik Clark
I get a hot ear.





read 585 times
3/23/2015 6:03:27 PM (last edit: 3/23/2015 6:03:27 PM)
show user profile  FX
re: shadows...basically set it up as a matte object via vray params...

https://www.3dtotal.com/team/Tutorials_3/using_hdri/using_hdri_01.htm



read 583 times
3/23/2015 6:06:38 PM (last edit: 3/23/2015 6:06:38 PM)
show user profile  herfst1
No clipping, FX. The horizon was fine, just the ground behind my model was clipped.

@ Nik, that means someone's talking about you, or so I heard.

[edit] cheers for the link FX. Will read it now.
read 582 times
3/23/2015 6:06:48 PM (last edit: 3/23/2015 6:07:21 PM)
show user profile  Nik Clark




read 580 times
3/23/2015 6:08:55 PM (last edit: 3/23/2015 6:08:55 PM)
show user profile  FX

read 580 times
3/23/2015 6:09:44 PM (last edit: 3/23/2015 6:30:09 PM)
show user profile  herfst1
LOL. I love that show. Didn't remember that scene.

P.S. Did a test with the vray properties set properly (not alpha -1.0). Bam. I owe you another beer FX. Now just get me god damn a job in the UK so I can leave Malaysia and we'll meet up.
read 575 times
3/23/2015 6:13:41 PM (last edit: 3/23/2015 6:13:41 PM)
show user profile  FX
hehe, bad times dude, I'm having to put down the mouse and go get a job in the real world, maybe move boxes in a factory for a while to make ends meet :(



read 571 times
3/23/2015 6:23:37 PM (last edit: 3/23/2015 6:23:37 PM)
show user profile  herfst1
That sucks.

But doesn't suck as much as me thinking it was working because I did a region render of the ground and could actually see it as opposed to it being pure black). It's still gone full retard on me (was wondering why the car was overblown but the background was dark for the region renders).

Check this shit out:


What the fuck is going on here?
read 562 times
3/23/2015 6:30:46 PM (last edit: 3/23/2015 6:30:46 PM)
show user profile  FX
You using linear workflow ?


read 558 times
3/23/2015 6:33:40 PM (last edit: 3/23/2015 6:33:40 PM)
show user profile  herfst1
I'm using Max 2014, so I leave the environment to 1.0. Just checked the gamma and LUT tab and saw it wasn't checked. I've ticked it now but there is zero difference.

But that's not the problem, the problem is that the vray plane is taking up 4/5 of the screen, creating a dark "patch" (dunno what you call it).
read 548 times
3/23/2015 6:42:24 PM (last edit: 3/23/2015 6:42:24 PM)
show user profile  herfst1
Did a full set of tests. Turns out I was mistaken. It's vray dome light that's causing the darkness.

So... I shouldn't use it?

This is the first time I've come across this issue.

[edit] alright, so how do I get vray dome to NOT affect the background?

[double-and-final edit] Duh, click "invisible."
read 535 times
3/23/2015 7:13:18 PM (last edit: 3/23/2015 7:27:07 PM)
show user profile  Nik Clark
Ha ha ha, nice one FX!



read 523 times
3/23/2015 7:31:48 PM (last edit: 3/23/2015 7:31:48 PM)
 
First page  Go to the previous page   [01]  [02]  Go to the next page  Last page
 
#Maxforums IRC
Open chat window


Support Maxforums.org