Forum Groups
  All forums
    Help & Feedback
      Questions
      Work in progress
      Finished Art
      Non-Max related
    Community
      Offtopic
      News
    Hardware
    Photography



Maxunderground news unavailable

Skinning Issue
show user profile  digital3ds
Hey all, I'm hoping someone might know whats going on with this

If I apply skin to my character and immediately mirror verts, I don't have any issues - the first pic is mirror preview and second pic is the mesh with the verts mirrored




Now if I immediately load my skin data that has one side finished, all the same bones etc no parameters changed the weights bug out (top mirror preview bottom mirror applied)




I tried to apply edit poly mod collapse and reskin, tried to attach it to a box delete the element reset xforms and reskin, tried to realign rig and character to the world and reskin... what i can't figure out is why it mirrors default verts ok but not the edited verts

Any ideas whats happening / how to fix?
- Mike Sawicki




read 521 times
7/6/2013 8:26:53 AM (last edit: 7/6/2013 8:36:19 AM)
show user profile  herfst1
No quick fix since you've made bones for an arm that's not mirrorable.

I'd have a go trying to rotate the shoulder joint and try mirroring (in the skin mod)... but you'll probably have to do it multiple times and won't get it perfect.

Probably easier to delete half the mesh, mirror it, mirror the correct arm bones (using bone tools menu), then re-skinning. It will still take a hell of a long time getting all the constraints to work correctly though, might have to redo all of them from scratch, else play with the formulas and upnodes.

Sorry, don't see/know of a quick fix.

[edit] I've been through this pain a couple of times myself, now one of the first things I do is check the skin mirror to make sure it's all good before moving forwards.

read 512 times
7/6/2013 8:40:22 AM (last edit: 7/6/2013 8:41:54 AM)
show user profile  digital3ds
yea thats whats confusing me... the mesh is symmetrical, and the bones on both sides are nealry the same - deff not different enough to where it would effect the mirror... and it mirrors the default weights no prob

I just noticed that where the arm is breaking apart like that is where the twist bones are

When i made the twist bones i made the left side first, then repeated the process on the right side (i didn't mirror the bones across with bone tools, i just remade them from the right arm)

maybe that has something to do with it?

thx for the ideas, ill keep mucking about
- Mike Sawicki




read 508 times
7/6/2013 9:06:20 AM (last edit: 7/6/2013 9:07:21 AM)
show user profile  herfst1
It's definitely not symmetrical, make a mirror clone and see if the arms line up.
read 503 times
7/6/2013 9:49:12 AM (last edit: 7/6/2013 9:49:12 AM)
show user profile  digital3ds
that image is during the stress test, not its frame 0 t pose


- Mike Sawicki




read 501 times
7/6/2013 10:14:39 AM (last edit: 7/6/2013 10:24:16 AM)
show user profile  herfst1
Ah, okay. Yeah the stress test shouldn't have an effect on the mirroring.

Did you xform reset the mesh before skinning? Your local rotation might be off.
read 499 times
7/6/2013 10:17:53 AM (last edit: 7/6/2013 10:17:53 AM)
show user profile  digital3ds
yea... feel like ive tried everything 8 / might just have to weight the whole thing

i wish there was a clever was of fixing this - i think it has something to do with the twist bone but idk

either i take the time to rebuild the arms, then load the data and hope it mirrors or just weight the other side <-- prolly do that, I can't think of what the problem is
- Mike Sawicki




read 491 times
7/6/2013 10:35:31 AM (last edit: 7/6/2013 10:35:31 AM)
show user profile  herfst1
Okay, just a thought. Delete your stress test animations and make your model go back to perfect t-pose. Now try it. If it doesn't work, delete skin mod, reapply and test again. Could be something to do with history.

Also... I moved this paragraph below...

I don't think it's the upnode of the bones that's an issue, it will still skin fine (though be a bitch to animate, I've accidentally done this in the past). I suppose you can set the t-pose and zero out all rotations (alt+mmb to bring up menu). But, again, I don't understand why that would have an effect on skinning as I'm pretty sure I didn't do that for one of my rigs and yet could still skin it fine.
read 485 times
7/6/2013 11:48:22 AM (last edit: 7/6/2013 11:48:22 AM)
show user profile  digital3ds
anyone remember how to fix the skin error that turns your mesh white? I can't think of it, but if i remember correctly it was something simple
- Mike Sawicki




read 462 times
7/7/2013 5:40:59 PM (last edit: 7/7/2013 5:41:39 PM)
show user profile  herfst1
Object properties->show vertex colour->untick.

[edit] And yeah, it happens AAAAALLLLL the time when skinning. Pisses me off bigtime.
read 456 times
7/7/2013 6:02:45 PM (last edit: 7/7/2013 6:03:40 PM)
show user profile  digital3ds
ba bam! Thx
- Mike Sawicki




read 450 times
7/7/2013 6:19:07 PM (last edit: 7/7/2013 6:19:07 PM)
#Maxforums IRC
Open chat window


Support Maxforums.org