Forum Groups
  All forums
    Help & Feedback
      Questions
      Work in progress
      Finished Art
      Non-Max related
    Community
      Offtopic
      News
    Hardware
    Photography



Maxunderground news unavailable

3.5 out of 4 GB ram usable - win7 pro 64bit - why?
show user profile  horizon
So, I have 4 GB ram installed (2x2GB in dual channel), and my control panel system says:

Installed memory (RAM): 4,00 GB (3,50 GB usable)
System Spec (free software) says 3584 MB
Performance tab in task manager says 3583 total physical memory

Why is that? Can I do something about it?


read 864 times
12/30/2011 3:50:29 PM (last edit: 12/30/2011 3:50:29 PM)
show user profile  Mr_Stabby
You using any type of integrated graphics?

read 860 times
12/30/2011 3:57:33 PM (last edit: 12/30/2011 3:57:33 PM)
show user profile  horizon
Nope - Radeon X1950GT with 512mb

CPU: Intel q6600 Core2 Quad, 4x2.4ghz
MBO: ASUS P5KPL/EPU, socket 775
RAM: 4GB (2x2GB dual channel) DDR2
VGA: Pci-e sapphire ati radeon x1950gt, 512mb ddr3
OS: Windows 7 Professional SP1 64-bit


read 836 times
12/30/2011 6:30:34 PM (last edit: 12/30/2011 6:32:53 PM)
show user profile  K-tonne
isn't the OS using the missing ram?

Website and Portfolio

read 829 times
12/30/2011 6:41:27 PM (last edit: 12/30/2011 6:41:27 PM)
show user profile  horizon
asked a couple of people and nobody had that 'XY usable' part


read 809 times
12/31/2011 3:15:06 AM (last edit: 12/31/2011 3:15:06 AM)
show user profile  LionDebt
It's late and I'm spastic.



This is what my perfomrance shows. Recently upgraded my processor, motherboard, PSU and RAM.

My guess would be fiddle around in your BIOS.
read 805 times
12/31/2011 3:32:22 AM (last edit: 12/31/2011 3:33:11 AM)
show user profile  horizon
I clicked on the resource monitor button on there, went to memory tab and 513MB is labeled 'hardware reserved' (grey color).

Dafuq is that? Anyone else have that?


read 805 times
12/31/2011 3:38:06 AM (last edit: 12/31/2011 3:38:06 AM)
show user profile  LionDebt
I hovered my mouse over 'hardware reserved' and it told me this:

"Memory that is reserved for use by the BIOS and some drivers for other peripherals"

I only have 20MB reserved however. Try unplugging some peripherals and seeing what's eating up your 500. Maybe your BIOS was coded by blind monkeys who piss on each other for fun.
read 802 times
12/31/2011 3:40:19 AM (last edit: 12/31/2011 3:41:21 AM)
show user profile  CarnivoreMan
Here's Microsofts answer/s... not that its necessarily right.. http://support.microsoft.com/kb/978610







read 796 times
12/31/2011 3:51:24 AM (last edit: 12/31/2011 3:51:24 AM)
show user profile  horizon
The only thing related to memory in my BIOS was memory remap, I googled it, switched it on as they said and voila, settled. It's mentioned in that MS page too.

Thanks guys


read 795 times
12/31/2011 3:54:56 AM (last edit: 12/31/2011 3:54:56 AM)
show user profile  Mr_Stabby
go into device manager, select resources by connection from view menu and post a screenie of whats in the memory block

edit: nm too late hehe

read 794 times
12/31/2011 3:55:50 AM (last edit: 12/31/2011 3:56:18 AM)
#Maxforums IRC
Open chat window


Support Maxforums.org